Univerzum Minerva je včeraj, 14.01.2017 izvedla že 3. državno prvenstvo v hitrem branju. Tekmovanje je potekalo na Osnovni šoli III v Murski Soboti. Na tekmovanje je tekmovalo 58 tekmovalcev. Bralci so dosegali neverjetne bralne rezultate. Izstopal je rezultat JUNIORKE 13 letne Brine POROPAT, ki je besedilo prebrala s hitrostjo 3928 besed na minuto. V kategoriji OTROCI je slavila Raja NOVAK, ki je brala s hitrostjo 1540 besed na minuto, medtem, ko je v kategoriji ODRASLI slavila Andreja ČREŠNAR.

Posnetek HiBra 2017 tekmovanja je dostopen TUKAJ

Univerzum Minerva® je v soorganizatorstvu z OŠ III Murska Sobota, v soboto, 14. januarja 2017, prvič v pomurski regiji, izvedla 3. državno tekmovanje iz hitrega branja HiBra17. Tekmovalke in tekmovalce je v družbi Sonje ČERPNJAK, ravnateljice OŠ III Murska Sobota in direktorice Univerzum Minerva mag. Vanje JUS nagovoril župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander JEVŠEK, ki je prerezal otvoritveni trak državnega prvenstva.

Na državno tekmovanje se je od prijavljenih 260 (lani 211) tekmovalcev iz MemoŠOL uvrstilo 66 (lani 36) tekmovalcev iz cele Slovenije. Hitri bralci so tekmovali v branju 3 člankov, ki so bili tematsko zelo različni in so zahtevali visoko stopnjo koncentracije. Tekmovalci so morali vse tri članke prebrati v hitrem tempu in kasneje dogovoriti na zastavljena vprašanja. Zmnožek hitrosti branja in odstotek obnove sta rangirala posamezne tekmovalce. Tekmovanje je komplementarno tekmovanju Svetovne organizacije miselnih športov, v sklopu katere potekajo svetovna prvenstva v hitremu branju in tekmovanja v pomnjenju ter državno prvenstvo v pomnjenju memoriada®.

V kategoriji JUNIORJI je nova stara državna rekorderka Brina POROPAT iz Osnovne šole Tabor 1 Maribor, ki je brala s hitrostjo 3928 besed na minuto in popravila svoj lanskoletni absolutni državni rekord 1874 besed na minuto. Drugo mesto je zasedel Gašper DIMNIK iz Osnovne šole Tabor 1 Maribor, s 4965 besedami na minuto (Zelo fascinantno je, da je imel v enem izmed poskusov hitrost branja kar 7093 besed na minuto s 70 % stopnjo pravilnih odgovorov). Državna prvakinja v kategoriji OTROCI je postala 12 letna Raja NOVAK iz OŠ Fokovci, ki je imela povprečno hitrost branja z razumevanjem 1540 besed na minuto. V kategoriji ODRASLI je zmago slavila Andreja ČREŠNAR, učiteljica iz Osnovne šole Dramlje, ki je brala hitrostjo 510 besed na minuto.

V kategoriji OTROCI je drugo mesto zasedel David GODINA s prebranimi 1344 besedami na minuto, tretje mesta pa Jakob KRAJNC, ki je bral s hitrostjo 1309 besed na minuto. V kategoriji JUNIORJI je drugo mesto je zasedel 13 letni Gašper DIMNIK iz Osnovne šole Tabor 1 z rezultatom 3744 besed na minuto in tretje mesto Eva NOVAK s 1160 prebranimi besedami na minuto, iz Gimnazije Novo mesto. V kategoriji ODRASLI je drugo mesto je zasedla Laura ISKRA s 502 prebranimi besedami na minuto, tretje pa Ana ČUK s prebranimi 437 besedami na minuto. Obe sta dijakinji Gimnazije Novo mesto.

Letos je kar 21 tekmovalk in tekmovalcev preseglo hitrost branja nad 1000 besed na minuto. Otroci, ki so presegli mejo 1000 besed na minuto so: Raja NOVAK in Vita VIDMAJER iz OŠ Fokovci, David GODINA iz OŠ Bojana Ilicha, Jakob KRAJNC in Erazem COKAN JUS iz OŠ Tabor I Maribor, Maruša HRIBERŠEK iz OŠ Gustava Šiliha Velenje, Lamija BERISALIĆ in Špela ŽIČKAR iz OŠ Frana Roša, Zara KOLARIČ in Luka OREŠNIK iz OŠ Središče ob Dravi ter Nejc DRENIK iz OŠ Dragomelj. Juniorji, k so presegli mejo 1000 besed na minuto so Luka DRENIK in Kristijan MIŠIČ iz OŠ Dragomelj, Gašper DIMNIK in Brina POROPAT iz OŠ Tabor I Maribor, Tim POVŠE iz OŠ Gustava Šiliha Velenje, Lara KUHAR, Amadeja ILIČ, Ana ČASHUK iz OŠ Fokovci ter Eva NOVAK in Ines KARAŽIJA iz Gimnazije Novo mesto.

»O izjemnem napredku priča podatek, da je do letos preseglo prag branja 1000 besed na minuto le trem tekmovalcem. Letos jih je že 21. Verjamemo, da so odlični rezultati tekmovalcev plod skupnih naporov učiteljic mentoric, tekmovalcev ter strokovne podpore ekipe Univerzum Minerva, ki usposablja učiteljice in učitelje za treniranje hitrega branja ter pomnjenja v programu MemoryTRENER ter HiBraTRENER« je povedal mag. Peter COKAN, pobudnik projekta MemoŠOLA v sklopu katerega potekajo tekmovanja v miselnih športih.

»Veseli nas, da se kultura hitrega branja v Sloveniji dviguje na višji nivo. Ponosni smo, da so mladi tekmovalci tako hitro usvojili tehnike hitrega branja in razumevanja, ki jih preko Mreže MemoŠOL ponujamo strokovnim delavcem šol. Zahvala OŠ III Murska Sobota, ki je prevzela soorganizatorstvo pri izvedbi tekmovanja HiBra2017, hvala mentorjem in skrbnikom za trud in treniranje tekmovalcev, ki dokazujejo, da je s pravilnim treningom mogoče dosegati izjemne rezultate« je dejala direktorica Univerzum Minerva® mag. Vanja JUS, arbiter Svetovne organizacije miselnih športov.Skupinska HiBra2017 Foto Urban Cokan JusHiBra2017 jutranja telovadba Foto Aleksandra Grah